top of page

NIEUWE BTW - REGELS VOOR E-COMMERCE IN EU-LANDEN.

Vanaf 1 juli 2021 treden er nieuwe btw-regels voor e-commerce binnen EU-landen in werking.

Heb je een succesvolle webshop maar lever je alleen aan klanten binnen Nederland? Dan gaat er voor jou niets veranderen.

Ben je binnen jouw webshop echter internationaal bezig en verhandel je goederen binnen EU- landen, dan zijn er per 1 juli nieuwe btw-regels van toepassing.

Er komt een lager drempelbedrag en een vereenvoudigde btw-aangifte zodat je niet in elk EU-land apart btw moet afdragen.


Wat moet je weten?


● De startdatum is 1 juli 2021

● Er geldt een omzetdrempel van 10.000 euro per kalenderjaar

● Het gaat om de omzet van goederen die al binnen de EU zijn

● Je regelt zelf het vervoer van de goederen

● Tot 10.000 euro omzet bereken je de Nederlandse btw

● Boven 10.000 euro omzet bereken je de btw van het EU-land waar je je goederen of diensten hebt geleverd

Je kunt voor de btw-aangifte het éénloketsysteem (IOSS = Import One Stop Shop) gebruiken

Je kunt ook in de EU-landen zelf aangifte blijven doen

De bedoeling van het nieuwe systeem is om het btw-systeem voor Europese internet verkopen toegankelijker en simpeler te maken

De huidige btw-vrijstelling voor pakketten met een waarde minder dan 22 euro vervalt; dit geeft de bedrijven binnen de EU een gelijk concurrentie speelveld t.o.v. aanbieders buiten de EU.


Veel meer webshops dan nu gaan per 1 juli btw afdragen doordat het nieuwe drempelbedrag aanzienlijk lager is dan voorheen.

Ook buitenlandse dropshipping webshops met veel producten onder de waarde van 22 euro (denk bijvoorbeeld aan aliexpress en dergelijke) gaan per 1 juli btw betalen. De huidige vrijstelling van btw voor producten met een waarde minder dan 22 euro vervalt. Hierdoor verdwijnt de mogelijkheid om veel duurdere artikelen aan te merken met een waarde onder 22 euro om zo onder de btw afdracht verplichting uit te komen.


Ook voor diverse platforms die ondernemers een optie bieden om via platform goederen te verkopen zullen in een aantal gevallen btw moeten gaan betalen.

Deze verandering is vrij complex en vereist, wanneer je er mee te maken hebt, een duidelijk uitleg en nodige kennis van de materie.


Heb je een ingewikkeld platform of webshop constructie en ben je niet helemaal zeker van welke regels er voor jou gaan gelden?

Neem dan contact op met onze juristen van W817 voor een deskundig advies en ondersteuning.bottom of page