MARKTPLAATS, EEN VRIEND OF VIJAND?

Wie kent het niet, Marktplaats. Wij hebben allemaal een app geïnstalleerd op ons mobieltje en kijken urenlang vergenoegd naar al dat moois wat er aangeboden wordt.

Auto's, huizen, vakanties, kleding, techniek, alle mogelijke tweedehands of nieuwe goederen gaan aan onze kooplustige ogen voorbij. En wat een prijzen!

Niets is makkelijker dan vanuit je luie stoel op koopjesjacht te gaan of je oude spullen te verkopen.

Vaak vergeten we ons echter af te vragen:


IS MARKTPLAATS OOK VEILIG?


Te mooi om waar te zijn? Dan is het ook zo!

Fijn en veilig is iets kopen, persoonlijk op gaan halen en dan pas betalen. Je ziet uiteindelijk wat je koopt en je neemt het gelijk mee. Maar dat is niet altijd mogelijk. Wanneer je in Limburg woont is iets gaan ophalen in Amsterdam, niet echt een fijne optie en je ‘prijsvoordeel’ verdwijnt als sneeuw voor de zon als de kosten van tweemaal tanken erbij opgeteld worden. Dus dan wordt het toch kiezen voor het verzenden.


Vanuit het juridische oogpunt ga je met de verkoper een koopovereenkomst aan. De koopovereenkomst bestaat niet uit een directe levering en betaling. Hier zit vaak enige tijd tussen en dit brengt risico’s met zich mee. En niet alle risico’s zijn te kwalificeren als oplichting in de zin van art. 326 Strafrecht.

Daarvoor moet sprake zijn van het aannemen van een valse hoedanigheid of naam, hetzij listige kunstgrepen hetzij een samenweefsel van verzinsels.


WAAR MOET JE ECHT OP LETTEN?


De beste tips:

● Kopers en verkopers dienen zelf zoveel mogelijk de risico’s te beperken tegen oplichting via Marktplaats. Er bestaat het Webportaal van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, zij bieden een functie waarmee burgers aan de hand van een bankrekening nummer kunnen controleren of zij te maken hebben met een betrouwbare handelspartner. Er zijn vijf tips die een bezoeker aan Marktplaats ter harte moet nemen en dat zijn:

● Laat je gezonde verstand spreken. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dit ook meestal zo. Een splinternieuwe iPhone voor 100 euro is een geval waarbij je zeker weet: Niet doen!

● Bekijk hoe lang de verkoper actief is op Marktplaats. Controleer zijn advertenties en maak persoonlijk contact.

● Controleer de verkoper. Controleer zijn gegevens in google. Kijk op fora zoals opgeletopinternet.nl. Check telefoonnummer en bankrekeningnummer bij het meldpunt Internetoplichting.

● Betaal het product via Paypal en je aankopen zijn in veel gevallen onbeperkt beschermd.

● Wees alert bij kopers en verkopers uit het buitenland en gebruik geen (anonieme) betaalmethoden als Western Union.Ondanks alle voorzorg toch opgelicht?

Eenmaal opgelicht dan biedt Marktplaats niet veel hulp aan. Het enige waar zij mee komen is om aangifte te doen tegen de oplichters.

Na oplichting sta je er in principe alleen voor. De wet biedt bescherming achteraf. Je kunt er voor kiezen om de strafrechtelijke of civiele weg te bewandelen.

Er kan een civiele procedure gestart worden tegen de oplichter, maar juridische bijstand wordt pas verleend bij een bedrag vanaf 500 euro. Dus alleen als het bedrag hoger is dan 500 euro heb jij recht op juridische bijstand.

Het beste is om aangifte te doen en hopen dat het OM tot vervolging overgaat. En hierbij een schadeclaim instellen tegen de oplichter. Elke schadeclaim staat of valt bij de aanwezige informatie die je hebt. Het is zeer belangrijk dat je zoveel mogelijk gegevens hebt van de oplichter. De pakkans wordt hierdoor groter waardoor jij sneller je geld terug hebt.


Ben je opgelicht op Marktplaats of heb je een andere wanprestatie online meegemaakt?

De W817 Juristen lossen het voor je op!

Neem contact op met een van de ervaren juristen van W817 Juristen team!

Laat het aan onze deskundige beoordeling over of je vordering rechtsgeldig en ‘inbaar’ is!

Wij adviseren je vrijblijvend en gratis!