Kinderalimentatie - de rechten en de plichten. Oftewel, wie betaalt wat, hoelang en hoeveel?

Uw relatie is bezweken onder de druk van externe en interne factoren en er is geen reden meer aan. Een zeer vervelende en voor alle betrokkenen bijzonder pijnlijke situatie.

Vele zaken die tot dan eenvoudig en goed geregeld leken, zijn plotseling uit hun veilige verband gerukt en moeten opnieuw gedefinieerd worden.

Niet op de laatste plaats uw relatie met de gemeenschappelijke kinderen en de daaruit voortvloeiende verplichtingen van financiële aard.

Als u uit elkaar gaat, moet u de kosten voor de kinderen samen betalen.

Wanneer uw ex-partner meer verdient of de kinderen meer bij u verblijven, kunnen er afwijkende regels voor alimentatie zijn.


Enkele snelle feiten en weetjes

➔ U ontvangt alimentatie als uw ex-partner meer inkomen heeft. Uw ex-partner moet dan wel juridisch ouder of verwekker van uw kind zijn.

➔ Uw ex betaalt de alimentatie aan u tot de kinderen 18 jaar zijn. Het bedrag wordt elk jaar verhoogd met een indexeringspercentage.

➔ De kinderalimentatie hoeft u niet op te geven aan de Belastingdienst.

➔ U dient de kinderalimentatie te gebruiken voor de kosten voor de kinderen, zoals kleding, kinderopvang, medische kosten, sportclubs.

➔ Het is handig om alle afspraken die u met uw ex-partner maakt over uw kind(eren) vast te leggen in een ouderschapsplan.

➔ Wordt uw kind 18? Dan hoeft uw ex niet langer te betalen, tenzij er bijv. andere afspraken zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

➔ U spreekt samen met uw ex een bedrag per maand af voor de kinderalimentatie.

➔ Wanneer dit niet lukt in een goed overleg, kunt u de hulp inroepen van een mediator.

➔ Komt u er helemaal niet uit, dan kunt u de rechter vragen om de hoogte van de alimentatie te bepalen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. U kunt hiervoor snel een eenvoudig contact opnemen met een van onze W817Juristen. Wij adviseren u graag en gratis!


Betaalt u naar uw mening te veel alimentatie of bent u niet meer in staat het afgesproken bedrag te betalen?

De LBIO, Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, zorgt als onderdeel van de overheid voor innen van de alimentatie. Wanneer u van mening bent dat u alimentatie te hoog is of wanneer u door nieuwe omstandigheden niet meer het huidige bedrag kunt betalen, kan de LBIO u behulpzaam zijn bij een herberekening.


Uiteraard kunnen ook de vakbekwame juristen van W817 u bijstaan met raad wat de hoogte van kinderalimentatie betreft en bij het maken van een herberekening. Ook bij andere juridische vraagstukken met betrekking tot de kinder- of partneralimentatie helpen wij u graag op de weg.

Ons advies is gratis en eventueel begeleiden wij u ook kosteloos tijdens de procesvoering.