JE DROOMT VAN EEN EIGEN ONDERNEMING? STARTEN DOE JE ZO!

Voor velen een grote droom: eigenaar zijn van je eigen onderneming, vrij en onafhankelijk met alleen verantwoording aan jezelf.

Voordat je van start gaat krijg je te maken met een aantal vragen en een aantal documenten die je moet opstellen.

Ook hier geldt, een goede voorbereiding is het halve werk.

Besteed dus de nodige aandacht aan zaken waar je later veel plezier van kan ondervinden: correcte algemene voorwaarden, contracten, regels betreffende arbeid, onderaanneming, incasso opdrachten.

Het loont hierbij absoluut om advies in te winnen van een ervaren jurist die je door het doolhof van regels, bepalingen en uitzonderingen hierop heen helpt.


Vragen waar je tegenaan loopt


Welke rechtsvorm kies ik?

Een VOF, een besloten vennootschap, een maatschap of een coöperatie: elke rechtsvorm heeft zijn eigen kenmerken en dit op zowel fiscaal, praktisch als juridisch niveau.

De keuze maak je niet alleen op basis van fiscale optimalisatie. Aan sommige rechtsvormen kleven immers een aantal risico’s vast. Zeker indien jouw zaak risicogevoelig is, zorg je maar beter voor een scheiding tussen het persoonlijk en het zakelijk vermogen. Welke rechtsvorm voor jou het best geschikt is? Dat is afhankelijk van situatie tot situatie.


Stel je vragen aan het team van W817 Juristen. Wij kiezen voor een advies op maat. Bovendien hebben we meteen ook aandacht voor de inrichting van de bedrijfsstructuur, want bij sommige rechtsvormen horen nu eenmaal ook statuten en reglementen.


Mag ik deze handelsnaam wel gebruiken?

Een goede, herkenbare en pakkende naam is heel belangrijk voor het succes van je bedrijf. Je moet hier wel rekening houden met het feit dat je niet zomaar elke bedrijfsnaam kan kiezen. Uiteraard mag je niet een naam van een ander bedrijf gebruiken, maar je mag ook niet kiezen voor een naam dat er erg op lijkt. Je mag niet verwarring veroorzaken. Omdat je liever niet geconfronteerd wil worden met vervelende consequenties van een betwiste handels- of bedrijfsnaam, doe je er goed aan om zeker te weten dat je door jou beoogde handelsnaam mag gebruiken.


Welke overeenkomsten heb ik nodig?

Overeenkomsten regelen de verhoudingen tussen de partijen en zorgen dat gemaakte afspraken ook in realiteit worden omgezet.

Goede overeenkomsten zijn dan ook onontbeerlijk voor elke onderneming.

Stel je daarom de vraag welke aspecten van het ondernemerschap moeten worden gereglementeerd en welke overeenkomsten je daarvoor nodig hebt.

Voor de verkoop via jouw website heb je bijvoorbeeld algemene voorwaarden nodig. Mogelijk moet je ook de privacy van de websitebezoeker beschermen. Maar uiteraard zal er ook sprake zijn van handelscontracten en misschien moet je ook wel de arbeidsverhouding regelen via een geschikte arbeidsovereenkomst. Enkel met correct opgestelde overeenkomsten hoef je je geen zorgen te maken.

Hoe bescherm ik mijn kennis?

Een zeer belangrijk onderdeel dat in praktijk vaak wordt vergeten. Hoe bescherm je jouw unieke kennis en intellectuele eigendommen? Jouw unieke expertise en kennis geven je misschien net dat streepje voor op je concurrentie. Misschien ben jij de bedenker van een unieke slogan of bezit je een stukje expertise dat voorloopt op de anderen.

Daarom moet je jouw kennis, unieke ideeën en expertise beschermen. Denk voornamelijk aan de bescherming van intellectueel eigendom, de diverse registraties en eventuele licenties. Koppel het bovendien ook terug naar de voorgaande overeenkomsten. Een geheimhoudingsclausule kan bijvoorbeeld een meerwaarde zijn voor de arbeidsovereenkomst.


Ben je bezig met het opzetten van een eigen bedrijf en heb je nog vragen of onduidelijkheden? Neem dan contact op met een van de ervaren juristen an W817 Juristen voor een advies!