IK GA STARTEN! WELKE STAPPEN MOET JE NEMEN?


Is het altijd je droom geweest, een eigen bedrijf? Het kan je dagelijkse realiteit worden. Het opstarten van een eigen bedrijf hoeft niet moeilijk te zijn.

Wat je wel nodig hebt, is een helder idee, een goed markt- en concurrentieonderzoek en een serieus verdienmodel, met andere woorden een goed uitgevoerd en stevig businessplan.

Neem echt de tijd om goed na te denken over je plannen en doelstellingen. Elke onderdeel is belangrijk en mede bepalend voor het resultaat.

Ken jezelf, kijk goed naar je kwaliteiten en potentieel. Het is zeker verkeerd om je mogelijkheden en kansen te onderschatten, maar ook zeker te overschatten. Wees realistisch bij het definiëren van je financiële situatie: heb je investeerders, leningen of andere ondersteuning nodig?


Er komt veel bij kijken voordat een idee tot een bedrijf wordt getransformeerd. Dit zijn de meest belangrijke stappen op een rijtje:


● Maak een overzicht van je plannen en ideeën met betrekking tot de naam, vorm, webshop etc.

● Breng je capaciteiten, kwaliteiten en potentieel in kaart.

● Schrijf je ondernemingsplan. Begin met een paar kernpunten en werkt het steeds verder uit. Al doende kom je steeds nieuwe vragen en onderwerpen tegen.

● Bepaal een rechtsvorm voor je bedrijf.

● Bedenk een unieke bedrijfsnaam.

● Onderzoek goed de branche waarin je wil starten. Hoe is de marktsituatie in jouw plaats, met welke concurrentie moet je rekening houden, wat zijn de plannen van de gemeente etc.

● Bepaal je bedrijfsstrategie.

● Breng je financiële positie in kaart en bepaal je vervolgstappen.

● Open een zakelijke rekening.

● Regel je KvK inschrijving.

● Zorg dat je voldoet aan alle wettelijke eisen.

● Bepaal je algemene voorwaarden en je leveringsvoorwaarden.

● Regel je administratie zodat deze voldoet aan de eisen.

● Denk aan je website, je social media accounts etc.

● Sluit verzekeringen voor startende ondernemers af.

● Schrijf je marketingplan.

● Bepaal je advertentie en reclame activiteiten. Hoe ga je je klanten benaderen en werven?


Jaarlijks starten in Nederland bijna 100.000 mensen een eigen bedrijf in de meest uiteenlopende vakgebieden en soorten, vanuit veel verschillende invalshoeken. Onnodig te vermelden dat veel van hen hun eerste jubileum niet halen. De starters komen veelal uit een loondienstverband waar ze veel ervaring hebben opgedaan en menen dat ze als een zelfstandige ondernemer beter tot ontplooiing kunnen komen. Soms starten de mensen vanuit een uitkeringssituatie waarbij ze liever zelfstandig voor eigen inkomen willen zorgen in plaats van aangewezen te zijn op een uitkering.

Vanuit welke situatie dan ook je tot starten van een eigen bedrijf komt, kennis, een gedegen voorbereiding en veel doorzettingsvermogen komt altijd op de eerste plaats bij het slagen ervan.


Het is beslist niet eenvoudig om alle administratieve, wettelijke en andere perikelen het hoofd op juiste manier te bieden. Met name bij het bepalen van de rechtsvorm van je onderneming is een deskundig advies noodzakelijk. De W817 Juristen helpen je graag bij het opzetten van je eigen onderneming met inachtneming van alle regels en voorschriften.


Heb je vragen of hulp nodig? aarzel niet en neem contact op met W817 Juristen voor een gedegen deskundig advies.