HOND IN EEN HETE AUTO: WANNEER MAG JE DE AUTORUIT INSLAAN?

Een oververhitte hond in een geparkeerde auto

Het gebeurt vaker dan je denkt, een hond, achtergelaten in een auto op een parkeerplaats terwijl buiten de temperatuur gestaag oploopt.

Wat kun je doen, als je getuige bent van zo’n situatie? Natuurlijk wil je het arme beest onmiddellijk bevrijden, maar hoe? Gaat het om een parkeerplaats bij een winkel of een winkelcentrum, dan heb je de mogelijkheid om de bestuurder op te laten roepen.

Maar als dat niet werkt en er is geen voor de hand liggende oplossing meer, mag je - om de hond te redden - de autoruit inslaan?


42 graden is voor de hond fataal

Je moet je realiseren dat de temperatuur in een gesloten auto erg snel oploopt. Een vaak voorkomende vergissing is dat men denkt de airco aanstaat, dat parkeren in schaduw onder een boom helpt en dat een raampje op een kiertje voldoende afkoeling brengt. Deze veronderstellingen zijn natuurlijk niet waar. De airco doet het alleen bij een draaiende motor, parkeren onder een boom en een raampje open laten staan heeft totaal geen zin. Bij een buitentemperatuur van 27 graden is het in de auto na tien minuten 37 graden en na dertig minuten 45 graden. Deze temperatuur kan voor de hond fataal zijn.


Wanneer sla je een ruit in?

Je ziet dat de hond in de auto heel hard hijgt, kwijlt, heeft braakneigingen en ziet er verward en uitgeput uit. je ziet de eigenaar niet of hij reageert niet op een oproep vanuit de winkel. Bel dan alvast de dierenambulance en waarschuw de politie. Is er geen eigenaar komen opdagen? Dan is het tijd voor een reddingsactie.


Strafbaarheid en aansprakelijkheid

Volgens de wet is iedereen verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Degene die dat niet doet, is strafbaar. Degene die de hond in de auto heeft achtergelaten, is ook strafbaar. Wanneer je ziet dat de hond nog goed en alert reageert, kan je wachten op de komst van de politie en van de dierenambulance. Als je te snel de autoruit inslaat, kan het aangemerkt worden als het vernielen van andermans eigendommen en moet je misschien opdraaien voor de kosten.

Als het gaat om een zaak van leven of dood van een hond in een auto, dan kan het inslaan van een autoruit worden aangemerkt als zaakwaarneming.

Hierbij handel je in het belang van de eigenaar van de hond en auto. Jouw handelen voorkomt tenslotte meer 'schade' aan een eigendom van de eigenaar, namelijk de hond. Eventuele bijkomende schade door dit handelen (zoals een ruit) komt dan voor rekening van de eigenaar.


Wat moet je niet doen als eigenaar van de hond?

nooit je hond zomaar in de auto laten zitten met warm weer

raam op een kier helpt niet

parkeren in de schaduw helpt niet


Wat doe je wanneer een hond oververhit is geraakt?

nooit koud water over de hond gieten, dat kan een hartstilstand veroorzaken

geef de hond kleine slokjes water, niet te koud

koel de hond met natte maar niet ijskoude lappen op zijn pootjes en buik

leg de hond in een schaduw of op een koele plek (het gras)

bel direct de dierenarts


Ben je opgetreden als een goede samaritaan en ligt nu een rekening of een boete op de mat?

Bel dan voor een juridisch advies met de W817 Juristen. Een deskundig advies vragen is meestal de snelste en de beste weg naar een oplossing van je probleem!