Heb je te maken met kinderalimentatie? Wat zijn je rechten en plichten?

Ben je in een onfortuinlijke situatie belandt en lig je in een scheiding? Als je ook een ouder bent, krijg je onherroepelijk te maken met kinderalimentatie.

Heb je vragen over kinderalimentatie? Ben je er niet helemaal zeker van wat je rechten en plichten zijn?

Wat is de kinderalimentatie?

De kinderalimentatie is een geldelijke bijdrage dat door de gescheiden ouders wordt bijgedragen aan de zorg voor de gezamenlijke kinderen. Degene van de ouders met de hoogste inkomsten betaald in regel een hoger bedrag dan de ouder met lager inkomen.


Vaststellen van de kinderalimentatie.

Bij een scheiding dienen beide ouders een ouderschapsplan te maken waarin onder andere ook de afspraken over de kinderalimentatie worden vastgelegd. Je kunt door onze juristen een officiële berekening laten maken zodat je zeker weet, dat het een en ander correct wordt vastgesteld.


Hoe wordt de kinderalimentatie berekend?

Bij het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie spelen jouw inkomsten en die van je ex-partner een doorslaggevende rol. Diverse persoonlijke omstandigheden spelen hierbij een rol, bijvoorbeeld of een van de partners gaan hertrouwen of samenwonen en of je rechten hebt op overheidstoeslagen. De hoogte van het vastgestelde bedrag stijgt elk jaar met een wettelijk vastgesteld percentage.


Hoe lang betaal je kinderalimentatie?

Je bent als ouder verplicht om je kind tot zijn of haar 21e levensjaar te onderhouden. Totdat het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, wordt het alimentatiebedrag beheert door de ouder waar het kind bijwoont. Nadat het kind 18 is geworden, ontvangt hij of zij de kinderalimentatie rechtstreeks.


Is het mogelijk om het vastgesteld bedrag tussentijds aan te passen?

Als er iets veranderd aan jouw persoonlijke omstandigheden of aan die van je ex-partner, kan het kinderalimentatie bedrag aangepast worden. In regel zal je het in gezamenlijk overleg moeten aanpassen. Wanneer dat niet lukt, is een tussenkomst van de rechter noodzakelijk.


Kinderalimentatie is een onderwerp waar best veel haken en ogen aan kunnen zitten. Natuurlijk is het fantastisch wanneer je in gezamenlijk overleg er helemaal uit kunt komen tot ieders tevredenheid. Helaas leert de praktijk dat het vaak anders loopt. In dat geval ben je gebaat met onze kwalitatieve juridische zorg. Bel onze juristen van W817 Juristen B.V. voor een deskundig gratis advies!