EEN CONCURRENTIE- OF RELATIEBEDING IN JE ARBEIDSOVEREENKOMST?

Er staat een concurrentie- of een relatiebeding in je arbeidsovereenkomst, waarschijnlijk heb je het niet eens helemaal goed gelezen en begrepen wat het inhoudt voordat je het contract hebt getekend. En nu ben je misschien in een situatie terecht gekomen waarin je arbeidscontract om welke reden dan ook wordt beëindigd. Wat kan zo’n beding dan voor je betekenen?


CONCURRENTIEBEDING

Een concurrentiebeding is weinig meer dan een poging van je (ex)werkgever om te verhinderen de kennis die je vergaard hebt gedurende je werk in zijn bedrijf, te gaan meenemen naar en benutten bij een concurrerend bedrijf. In regel wordt in een concurrentiebeding opgenomen dat je binnen een bepaald tijdsbestek, doorgaans een jaar, niet een baan kan accepteren bij een concurrerende onderneming.


RELATIEBEDING

Een relatiebeding is er om de klantenkring en de relaties van je (ex)werkgever te beschermen. Stel, je werkt voor een softwarebedrijf en na enige tijd besluit je om voor jezelf te beginnen. Je kent alle klanten van je voormalige werkgever en besluit om een aantal van deze relaties mee te nemen naar je nieuwe onderneming. Een relatiebeding in jouw arbeidscontract zal je dergelijke activiteiten beletten.


FORMULERING IS VAN GROOT BELANG

Zowel bij concurrentie- als bij relatiebeding is de formulering van groot belang. Onduidelijkheden in de tekst worden meestal beslecht in jouw voordeel. Beide bedingen moeten worden opgenomen in een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Bij een overeenkomst voor een bepaalde tijd moeten aanvullende zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen bestaan die in de arbeidsovereenkomst gemotiveerd moeten zijn.

Zonder juridisch kennis is het zo goed als onmogelijk om discrepanties of onjuistheden in de formulering van het concurrentie- of relatiebeding te ontdekken.

Heb je hiermee te maken en weet je je geen raad?


NEEM CONTACT MET ONS OP!

Het is verstandig om contact op te nemen met een van onze juristen van W817 Juristen B.V.

Je weet het, wij helpen je met gratis advies en zo nodig begeleiden we jou ook tijdens het procederen. Ook gratis!

Om te beginnen kunnen we kijken hoe het concurrentie- of het andere beding in jouw contract is geformuleerd. Wij kunnen dan direct zien of een concurrentie- of relatiebeding in jouw arbeidsovereenkomst je andere rechten geeft, zoals het recht op transitievergoeding of een loonvordering.

Bel ons voor een vrijblijvend advies of, als je in de buurt van Tiel woont, kom langs bij ons gratis Juridisch Inlooploket op Plein 55!