BEN JE VERDWAALD IN DE ABONNEMENTEN JUNGLE?

Wil je een abonnement beëindigen en het lijkt zowat onmogelijk? Laat ons je helpen!

Het blijkt in de praktijk soms een immense klus om een afgesloten abonnement te beëindigen.

Of het nu gaat om een tijdschrift, een maandelijkse box met gegarandeerd geweldige producten, een onderhoudsovereenkomst of iets anders, zodra je besloten hebt om ermee te stoppen, blijkt dat je wel heel veel kleine lettertjes niet hebt gelezen.


Wat zijn je rechten en plichten bij het (online) afsluiten van een abonnement?

Allereerst, de regels zijn afhankelijk van het soort abonnement dat je afsluit. Voor tijdschriften gelden vaak andere regels dan voor een energieleverancier. Lees alles goed door voordat je akkoord gaat!

Er bestaat ook zoiets als een stilzwijgende verlenging, meestal met een opzegtermijn van 1 maand. De stilzwijgende verlenging voor een tijdschrift of een krant mag nooit langer zijn dan 3 maanden.

Televisie, Internet, telefoon en energie abonnementen sluit je meestal af voor 1 of 2 jaar. Vergeet je je abonnement tijdig op te zeggen? Dan zit je vast aan je contract voor onbepaalde tijd, dat wil zeggen dat je tussentijds wel mag opzeggen maar houd wel rekening met een opzegtermijn van 1 maand.

Bij bladen en tijdschriften kan je te maken krijgen met een proefabonnement. Deze hoef je niet op te zeggen, stopt vanzelf na de afgesproken periode.


Hoe zeg ik mijn abonnement op?

Voor opzegging bestaan wettelijke regels, ook deze verschillen per aanbieder, abonnement of contract. Ook de opzegtermijn kan bij iedereen verschillend zijn.

Volgens de wet moet je op dezelfde manier kunnen opzeggen als waarop je het abonnement afgesloten hebt. Dus bij het afsluiten van een abonnement online, moet je ook online, bijvoorbeeld via e-mail, kunnen opzeggen.

Wanneer je schriftelijk gaat opzeggen, houd er rekening mee dat er bepaalde regels gelden voor het opstellen van een juiste opzeggingsbrief. Weet je niet precies wat dat inhoudt? Neem dan contact met ons op voor gratis advies!


Houd rekening met een opzegtermijn!

Je maximale opzegtermijn is:

➔ 3 maanden voor kranten of tijdschriften die minder vaak verschijnen dan 1 keer per maand.

➔ 1 maand voor alle andere abonnementen, zoals een dagblad, weekblad, sportabonnement, energiecontract, maandabonnement voor de bus, een abonnement op een zwembad of een onderhoudscontract voor een cv-ketel.

Wanneer je een abonnement hebt afgesloten voor een vaste periode, bijvoorbeeld een jaar, dan zit je hier aan vast. Tussentijds opzeggen gaat niet lukken.


De lidmaatschappen bij verenigingen luisteren naar andere regels

Voor afsluiten van abonnementen geldt de zogenaamde Wet van Dam. Voor lidmaatschappen bij de verenigingen gelden de regels van het verenigingsrecht. Voorbeelden van lidmaatschappen bij een vereniging zijn:

➔ Lidmaatschap voetbalvereniging

➔ Lidmaatschap hockeyvereniging

➔ Lidmaatschap muziekvereniging

➔ Lidmaatschap pechhulp of wegenservice

➔ Lidmaatschap bond of belangenorganisatie


Wil je meer weten over het opzeggen van abonnementen of zit je met een vraag of een probleem? Neem dan contact op met onze juristen van W817 Juristen B.V. voor een gratis advies en hulp!

Woon je in de buurt van Tiel? Loop dan binnen bij onze gratis Juridisch Inlooploket op Plein 55 in Tiel! Wij helpen je graag!