BEDENKTIJD BIJ INTERNET AANKOPEN

Nu we met z’n allen steeds meer tijd doorbrengen online en steeds meer geld uitgeven aan Internetaankopen, is het handig om te weten welke regels gelden er bij al dat online shoppen.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de bedenktijd? Veel mensen gaan er inderdaad van uit dat er altijd bedenktijd is en in veel gevallen klopt deze veronderstelling. Maar er bestaan ook voldoende situaties waarbij van bedenktijd geen sprake is. En vaak is de materie rondom de bedenktijd complex en met veel uitzonderingen.

We zetten het een en ander voor je op een rijtje:


Bedenktijd van 14 dagen voor consumenten

Algemene regel voor de consumenten bij aankopen op afstand, dus ook online, is een bedenktijd van 14 dagen.

Tijdens deze periode van 14 dagen mag je, zonder opgaaf van reden, van de aankoop afzien. Als verkoper mag je daar niet van afwijken, ook niet in je algemene voorwaarden. Bovendien moet je rekening houden met een aantal andere verplichtingen.

Het gaat hier wel enkel om de situatie bij consumentenkoop, dat wil zeggen dat een consument bij een bedrijf koopt. Als een consument bij een andere consument koopt, bijvoorbeeld door een tweedehands spelconsole te kopen via Marktplaats, is er geen sprake van een bedenktijd.


Wanneer begint de bedenktijd te lopen?

Het is belangrijk dat je goed weet wanneer de bedenktijd begint te lopen en dus ook wanneer het eindigt, want dit is het uiterste moment waarop een consument de overeenkomst mag beëindigen.

Wanneer je producten in een webwinkel koopt, begint de bedenktijd te lopen wanneer je het product hebt ontvangen, tot en met de laatste deelzending.

Uitzondering hierbij is het kopen van regelmatige leveringen, zoals bij een abonnement. Hierbij begint de bedenktijd te lopen bij de eerste ontvangen zending.

Ook bij het kopen van diensten via Internet heb je als consument recht op zo’n bedenktijd. Dan begint de bedenktijd wel te lopen wanneer de dienst overeen is gekomen en bijvoorbeeld niet wanneer de klant een kopie van de online ondertekende overeenkomst ontvangt. Deze regel geldt bijvoorbeeld ook wanneer je een welkomstcadeau toestuurt want dat gaat dan niet om een gekocht product.

En wat als je tegelijkertijd een product en een dienst koopt, zoals bijvoorbeeld een waterontharder en een onderhoudscontract? Dan start de bedenktijd ook gewoon wanneer je het product ontvangt.


Wat zijn je rechten tijdens de bedenktijd?

De verkoper is verplicht om de koper te informeren over zijn recht op de bedenktijd. Ook moet de verkoper een formulier ter beschikking stellen dat de consument kan gebruiken om zijn bedenktijd uit te voeren. Wanneer de verkoper niet aan deze verplichtingen voldoet, wordt de verlengtijd automatisch verlengd. Deze verlenging kan maximaal oplopen tot twaalf maanden.


Wanneer is er geen bedenktijd?

In sommige gevallen heb je geen recht op bedenktijd. Het gaat bijvoorbeeld om de aankoop van spoedreparaties, telefonische bestellingen bij bedrijven die zich niet richten op de verkoop op afstand (bv. bij de lokale bakker of slager), de aankoop van reizen of de aankoop van producten op maat (bv. een smartphonehoesje met een foto).


Bedenktijd geldt alleen voor particuliere klanten

De bedenktijd geldt volgens de Europese consumentenregels niet voor de zakelijke klanten. Zakelijke klanten hebben geen recht op bedenktijd behalve wanneer zij een product kopen als consument.

Je mag als verkoper van de bedenktijd afwijken ten voordele van de consument, bijvoorbeeld verlengen naar 50 dagen in plaats van 14. Maar je mag de bedenktijd van 14 dagen als verkoper niet inkorten tot een week.


Neem geen risico’s en laat je adviseren door een jurist!

Of je nu als koper of als verkoper te maken krijgt met bedenktijd, het is altijd handig om een jurist in te schakelen. De regels zijn complex en de wet kent vele uitzonderingen. De juristen van W817 Juristen kunnen je deskundig adviseren bij bijvoorbeeld het terugvorderen van de som van de aankoop als onverschuldigde betaling. Voor ondernemers kunnen we behulpzaam zijn om de belangrijke informatie te verwerken in de leveringsvoorwaarden. Ook bij opstellen van diverse juridische documenten is het verstandig om juridisch advies in te roepen.

Neem bij vragen en onduidelijkheden contact op met de betrouwbare en kundige juristen van W817Juristen.